Pušten u rad gasovod Balkanski tok

Jutros je u Gospođincima kod Žablja zvanično pušten u rad 403 kilometara dugačak magistralni gasovod „Balkanski tok“, kojim se kroz našu zemlju, od Zaječara do Horgoša, doprema ruski gas preko Turske i Bugarske.

– Ovo je od presudnog značaja za dalji razvoj Srbije, za industriju i napredak privrede i sve stanovnike naše zemlje. Gasovodom „Balkanski tok“ Srbija je obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što otvara mogućnost za privlačenje novih investitora. Preko tog gasovoda Srbija će dobijati gas po ceni do 155 dolara po kubnom metru, uz mnogo niže troškove transporta nego što je to bilo preko dosadašnjeg gasovoda – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvalio svima koji su radili na ovom projektu.

On je podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po teritoriji države. Kako je rekao, samo na to smo trošili 48 dolara, a sada će to koštati izmedju 12 i 14 dolara, što su značajne uštede. Kao povoljnu okolnost srpski predsednik je ocenio to što će Srbija naplaćivati tranzitnu taksu koja će pomoći u isplati troškova izgradnje gasovoda, prenose srpski mediji.

– Već sledeće nedelje ćemo na sastanku sa predstavnicima vlade i Srbijagasa razmatrati na koji način da cena priključka na gasovod bude niža za domaćinstva. Lokalnim samoupravama koje naplaćuju takse za priključak biće ukazano da su cene sada visoke, a želja države je da se veći prihodi ostvare kroz veću dostupnost i naplatu korišćenja gasa – rekao je Vučić.

Prema rečima direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, danas će u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona kubnih metara gasa, a potrošači će se tim gasom snabdevati iz tri tačke – Paraćina, Pančeva i Gospođinaca.

– Sa smanjenjem tranzita kroz Ukrajinu sigurni smo da su svi transportni kapaciteti rasprodati 100 posto i u Srbiji i u Bugarskoj i u Mađarskoj, što znači da će gas iz ovog gasovoda trebati Evropi. Već radimo na planovima ubrzane gasifikacije Srbije, a radiće se i na projektu interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na izgradnji gasovoda Beograd-Banjaluka. Otvoriće nam se mađarska granica, imaćemo pristup gasnom čvorištu Baumgarten u Austriji, a verovatno i Severnom toku 1 i 2 – rekao je Bajatović.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je poručio da je izgradnjom ovog gasovoda obezbeđena energetska bezbednost Srbije.

– Završen je najvažniji deo jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Gasovod će pružiti dodatne mogućnosti Srbiji, kako bi postala još privlačnija za ulaganja, jer postaje tranzitna zemlja za gas, a obezbediće i energetsku sigurnost i šireg regiona centralne Evrope – rekao je Harčenko.

Magistralni gasovod kroz Srbiju deo je gasovoda „Turski tok“, projekta ruskog „Gasproma“ i turskog „Botaša“, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje ovim energentom Turske, južne i jugoistočne Evrope. Dugačak je ukupno 930 kilometara, a kapacitetom mu iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ima dva kraka, a kapacitet svakog iznosi 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Taj deo gasovoda Srbija i Bugarska nazivaju „Balkanski tok“. Ukupna količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Gasovodom Balkanski tok u početku će teći samo ruski gas, ali će u budućnosti biti moguće snabdevanje i iz drugih izvora. Gasovod je dvosmeran, što znači da u Srbiju gas može stići i iz Bugarske i iz Mađarske. Investitor izgradnje bio je „Gastrans“, zajedničko preduzeće „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор