Počelo testiranje gasovoda „Balkanski tok“

Magistralni gasovod „Balkanski tok“, koji se kroz Srbiju proteže u dužini od 403 km, pušten je u probni rad kako bi se testirali sistemi upravljanja i automatika, proverile dispečerske stanice, ventili, optika i napajanje, što će omogućiti da gas iz pravca Bugarske poteče ovim cevovodom već 30. decembra

Kako navode Večernje novosti, gasovod koji spaja Zaječar i Horgoš, izgrađen za dvadeset meseci, pojačaće ekonomsku i geostratešku poziciju naše zemlje i unaprediti njenu energetsku bezbednost. Takođe će obezbediti i da cena gasa bude povoljnija za stanovništvo i privredu, zbog čega će poslovna klima u zemlji postati još atraktivnija za investitore.

Pored toga, planirano je i osnaživanje gasovodne mreže i izgradnja sekundarnog cevovoda koji bi gas doveo do Vladičinog Hana, Ljubovije, Bajine Bašte i drugi delova južne i zapadne Srbije. U cevima će u početku primarno biti ruski gas, ali će kasnije biti omogućeno i snabdevanje iz drugih izvora. Gasovod će biti dvosmeran, što znači da će gas stizati u Srbiju i iz Bugarske i iz Mađarske.

– Cevi interkonektora bugarska granica – mađarska granica napunjene su gasom i u toku je testiranje svih sistema neophodnih za pouzdan i nesmetan rad gasovoda koji je deo unutrašnjeg gasnog transportnog sistema Srbije. Gasovod će biti spreman za operativni rad 30. decembra, a naša zemlja će se snabdevati gasom iz Bugarske već od 1. januara – izjavio je generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

On je objasnio da, pored postojećeg pravca iz Mađarske, snabdevanje gasom i iz pravca Bugarske predstavlja novu mogućnost, ali i veći stepen sigurnosti snabdevanja ovim energentom tržišta Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, što je, kako ističe, dobra vest jer će i cena energenta biti povoljnija.

– U Srbiji bi u maju sledeće godine trebalo da bude gotova kompresorska stanica i završeni radovi na blok i mernim stanicama, a sadašnji pritisak je dovoljan da ne ometa puštanje gasovoda u rad. Kada kompresorske stanice budu u pogonu, gasovod će raditi punim kapacitetom i moći će da snabdeva i kupce u Mađarskoj i Austriji – objasnili su u Ministarstvu rudarstva i energetike i poručili da sve potrebne količine gasa Srbija sada može da dobije iz pravca Bugarske.

Gradnja „Turskog toka“ je počela je u maju 2017. godine, a postavljen je duž Crnog mora od ruske do turske obale, odakle dalje ide kopnom do granice sa susednim zemljama. Njegova dužina iznosi 930 kilometara, sa ukupnim kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор