Nastavlja se izgradnja gasovoda “Severni tok 2”

Barža Fortuna počela je da postavlja cevi na nedovršenoj deonici gasovoda “Severni tok 2” u nemačkim teritorijalnim vodama, čime je nastavljena izgradnja ovog cevovoda, saopštio je operator gasovoda, kompanija Nord strim 2 AG.

Zadatak ove barže je da na trasi budućeg gasovoda u dužini od 2,6 kilometara, u vodama koje su u isključivoj ekonomskoj nadležnosti Nemačke, položi cevi na dubini od 30 metara. Tim povodom, operator gasovoda je saopštio da se „svi radovi izvode u potpunosti u skladu sa dobijenim dozvolama“.

Inače, projekat gasovoda Severni tok 2 predviđa izgradnju dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji će se isporučivati od obale Rusije, preko Baltičkog mora, sve do Nemačke. Gasovod će prolaziti kroz teritorijalne vode ili ekonomske zone Finske, Švedske i Danske, podseča Sputnjik.

Projekat izgradnje realizuje kompanija Nord strim 2 Ag sa ruskom kompanijom Gasprom kao jedinim akcionarom. U izgradnji učestvuju i evropski partneri, poznate kompanije Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper i Wintershall, koje su, sa iznosom do 950 miliona eura svaka, finansirale polovinu radova.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 9. decembra vojni budžet za narednu godinu, kojim je predviđeno uvođenje sankcija protiv ruskih gasovoda, pa tako i protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji Severnog toka 2.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор