Gasovod Balkanski tok stigao iz Srbije do Mađarske

Na granici Srbije i Mađarske radnici Javnog preduzeća “Srbijagas” i mađarske kompanije FGSZ povezali su poslednje cevi i tako kompletirali gasovod „Balkanski tok“, kojim će ubuduće gas iz Turske preko Bugarske i Srbije stizati sve do srednje Evrope.

„Od sutra Mađarska zakupljuje kapacitete, dok Srbija postaje važna tranzitna zemlja za srednju Evropu, a prve količine tranzitnog gasa kroz našu zemlju za srednju Evropu krenuće 1. oktobra“, prenosi RTS.

– U ovoj struci kada se spajaju dve cevi na granici, koje dolaze iz dve države, to se naziva zlatno povezivanje. Kada već dođemo do zlatnog povezivanja, to znači da vidimo kraj ovog projekta i da će uskoro početi snabdevanje gasom – rekao je predsednik Uprave “FGSZ” Ferenc Sabolč.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je ovim povodom izjavio da je na ovaj način stavljena tačka na dugogodišnji veliki posao kojim je naša zemlja i konačno rešila pitanje snabdevanja gasa iz drugog pravca, a ne samo preko Ukrajine.

– Niko se više u Srbiji neće smrzavati, a cena gasa se za domaćinstva neće ni od jeseni menjati. Poskupljenje zbog cene nafte koju prati cena gasa će se preliti na Srbijagas – objasnio je Bajatović.

Povezivanjem dela gasovoda u Srbiji i Mađarskoj završen je kompletan linijski deo ovog postrojenja, počev od turske obale Crnog mora, preko Turske, Bugarske i Srbije, do ulaza u Mađarsku. Na ovaj način do srednje Evrope će stizati 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Cela trasa gasovoda od Crnog mora duž turske teritorije iznosi 130 km, kroz Bugarsku se proteže 498 km cevi, dužina kroz našu zemlju iznosi 403 km, dok će deonica od granice na Horgošu do Varošfelda u Mađarskoj biti duga još oko 85 km. Prečnik gasovoda je 1.200 mm, maksimalni pritisak iznosi 75 bara, a ukupna vrednost projekta je 1,8 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор