Nemački MTU počeo gradnju fabrike u Staroj Pazovi

Danas su u Staroj Pazovi počeli radovi na izgradnji fabričkih postrojenja nemačke kompanije MTU Maintenance Serbia, kao dela nemačkog aero-inženjerskog giganta MTU Aero Engines AG, koji unazad 85 godina širom sveta razvija, proizvodi i servisira vojne i civilne letelice.

Fabrika bi trebalo da počne sa radom 2023. godine, kada će, kako je planirano, u prvoj fazi imati kapacitet za 470 hiljada sati popravki godišnje, najavio je menadžer projekata i generalni direktor MTU Maintenance Srbija Rajner Beker, a prenosi B92.

Inače, prošle godine je između MTU i Vlade Srbije potpisana deklaracija o saradnji u okviru dualnog sistema obrazovanja kvalifikovanih radnika za visokotehnološku industriju poput vazduhoplovstva. MTU će za početak obuku na radnom mestu organizovati u Nemačkoj i Kanadi, ali je cilj da se od 2024. sprovodi isključivo u našoj zemlji.

– Veoma smo ponosni što dolazimo u Srbiju. Nama su potrebni novi kapaciteti i ovde smo došli iz tri razloga – imate dobru infrastrukturu, dobra je investiciona klima, a moram da naglasim, ovde su ljudi gladni da rade za MTU, jer kod vas postoji velika tradicija rada u avio-industriji. Prethodnih godina naše usluge u održavanju su rasle oko 20 posto godišnje, dok je u ostatku sveta prosek u avio-industriji sedam posto. Mi smo dugotročno orijentisani i ovde smo došli da radimo bar 50 godina – poručio je član Upravnog odbora kompanije Mihael Šrajeg.

Prema rečima predsednika Opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića, ova investicija će biti jedna od najvećih u Sremu u poslednjih nekoliko decenija. Kako je istakao, zemljište na kom će se graditi hale pripada državi, pa nije bilo nikakvih problema oko eksproprijacije.

– Objekti će biti izgrađeni na parceli od 25 hektara, kod bazena, u blizini raskrasnice Nova – Stara Pazova. Izgradnja fabrike nemačkog giganta avio-industrije gotovo će iskoreniti nezaposlenost u našoj opštini, a ona trenutno iznosi svega tri posto. Ovde će biti posla i za stanovnike okolnih mesta koji gravitiraju prema Staroj Pazovi, pre svega za žitelje Pećinaca, Rume, Zemuna, Batajnice i Inđije – objasnio je Radinović.

Za izgradnju nove velike MTU fabrike za održavanje i popravku vazduhoplovnih motora i prateće usluge, država Srbija je nemačkom investitoru poklonila zemljište vredno 6,25 miliona eura. U projektu kompanije navedeno je ulaganje od 4,8 miliona eura u infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 miliona eura je planirano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 miliona će biti uloženo u novu proizvodnu opremu. Kompanija se obavezala da u osnovna sredstva do kraja 2025. godine investira najmanje 100.900.000 eura.

– Biće nam potrebno više od 100 visokokvalifikovanih ljudi, za šta smo već odvojili dva odeljenja u Tehničkoj školi, kako bi mlađi kadar bio adekvatno obučen. Po završetku projekta tu će biti izgrađeno nekoliko hala površine od 30.000 do 50.000 kvadratnih metara. Nemci su pažljivo birali lokaciju, a mi smo ponudili najbolje uslove. Krajnji cilj je da bude zaposleno od 1.800 do 2.000 ljudi, što su neverovatne brojke. Za našu opštinu, ali i čitav sremski kraj ovo znači mnogo i tek će se videti benefit otvaranja ovakve fabrike, koja inače posluje u sto zemalja sveta – poručio je Radinović.

MTU „Aero Engines“ je ranije bio poznat kao MTU „Munchen“. Na tržištu su poznati po tome što proizvode 14 civilnih i 9 avionskih motora, a pored pogona u Minhenu, svoje fabrike imaju na više svetskih lokacija. Najpoznatija proizvodna postrojenja MTU nalaze se u Roki Hilu (SAD), Vankuveru (Kanada), Poljskoj, Kini i Dalasu u Teksasu (SAD). Tokom svoje bogate istorije, MTU je važio za renomiranog proizvođača koji je pravio motore za BMW i MAN…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор