Novi nemački paket mera za smanjenje zagađenja

Nemačka vlada je danas predstavila novi paket mera za smanjenje emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte u sektorima saobraćaja i stanovanja, sa ciljem da ta zemlja postane ugljenično neutralna do 2045. godine.

Kako je saopštio ministar za saobraćaj Folker Vising, to ministarstvo planira da poveća broj stanica za punjenje električnih vozila, poveća kapacitete javnog prevoza i napravi više biciklističkih traka na putevima, prenosi agencija Beta.

Vising je dodao da neće biti uvedeno ograničenje brzine na autoputevima, iako aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da bi upravo ta mera momentalno smanjila emisije štetnih gasova, kao i visoku cenu goriva.

Na mnogim auto-putevima u Nemačkoj još uvek ne postoji ograničenje brzine i vozači često voze brzinom većom od 200 kilometara na čas, što u velikoj meri povećava potrošnju goriva, pa i emisiju štetnih gasova.

S druge strane, organizacija Grinpis je Visingov plan nazvala „nebuloznim“, kritikujući odluku o brzini na autoputevima i dozvolu da se u domaćinstvima sistemi za grejanje na gas mogu ugrađivati do 2024.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор