Srbija za uvoz struje i gasa do sada potrošila 1,5 mlrd. €

Za dosadašnji uvoz struje i gasa Srbija je izdvojila 1,5 milijardi eura. Prema rečima ministarke energetike Zorane Mihajlović, da bi se osigurala energetska bezbednost do kraja marta biće potrebno da se obezbedi još oko 3 milijarde eura.

– Situacija u energetici je dramatična u čitavoj Evropi. Cena električne energije je na berzama danas 563 eura po megavat-času, a pre godinu dana je iznosila 90 eura. To su nenormalne cene koje ni jedna država ne može da izdrži – rekla je Mihajlovićeva gostujući na televiziji Hepi i ponovila da ćemo struju uvoziti i tokom zime.

Ministarka je naglasila da je potrebno razmišljati o štednji, a da je prva tačka u štednji energetska efikasnost, odnosno kvalitet prozora, vrata, ogreva i eventualna mogućnost da se postave solarni paneli, prenosi eKapija.

– Taj zamajac energetske efikasnosti će biti sledeće godine. Država je obezbedila dovoljno novca, tako da ćemo pomoći sa subvencijama od 50% – poručila je Mihajlovićeva, ukazavši na ključni značaj investiranja u energetski sektor.

Prilikom posete Petrovcu na Mlavi, ministarka je obišla kompaniju Eko step pelet, koja je izgradila solarnu elektranu i tako obezbedila deo električne energije za sopstvene potrebe. Ova kompanija je prva u Srbiji postala kupac-proizvođač, što joj je omogućeno primenom novog zakonodavnog okvira i pojednostavljivanjem procedure.

– Kapacitet od jednog megavata ne samo što će smanjiti emisije štetnih gasova za više od hiljadu tona godišnje, nego će i doneti velike uštede kompaniji. Ovaj primer je ujedno i poziv svim privrednim subjektima u zemlji da se uključe, jer ovo nije samo pitanje energetske tranzicije, već i energetske bezbednosti i samodovoljnosti, što je posebno važno u momentu svetske energetske krize. Srbija ima veliki broj sunčanih dana, čak i zimi, i to treba da iskoristimo – poručila je ona.

Mihajlovićeva je navela da je u ovom trenutku u Srbiji 179 kupaca-proizvođača električne energije, od čega je 160 domaćinstava, a to, kako je istakla, pokazuje da i građani i privreda shvataju značaj zelene energije.

– Potrebno je da svi, građani, privreda i država, budemo racionalniji u potrošnji energije, a Ministarstvo će uskoro predložiti potencijalne mogućnosti za smanjenje potrošnje i mere štednje – najavila je ministarka i dodala da je ograničenje cene peleta jedino održivo rešenje, zbog čega je vlada i donela tu uredbu na inicijativu Ministarstva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор