Umesto manjeg PDV-a na gas, rasteretiti privredu

Zbog vrtoglavog rasta cena gasa, nemačka vlada je najavila smanjenje poreza na dodatu vrednost (BDP) na gas. Međutim, Udruženje nemačke industrije (BDI) popručuje da takav potez šalje pogrešnu poruku i da je važnije zaštititi konkurentnost industrije i rasteretiti preduzeća.

Naime, nemačka vlada planira da niži PDV važi koliko i posebna doplata na gas, koja će važiti od 1. oktobra ove godine do kraja marta 2024. Ova doplata bi trebalo da rastereti uvoznike gasa, s obzirom na to da umesto ruskog moraju da kupuju skuplji gas, što im pravi gubitke, a deo njihovih enormno uvećanih izdataka preliva na krajnje potrošače, prenosi agencija DPA.

– Važno je da se gas štedi. Novi nameti će opteretiti preduzeća i do 30.000 eura po zaposlenom, a rasterećenje kroz niži PDV ne pomaže preduzećima, pošto ona ne plaćaju PDV. Preduzeća se već bore sa većim izdacima koji prelaze granice. Zato političari moraju čvrsto da čuvaju konkurentnost industrije i rasterete firme kojima treba zaštita – poručio je Holger Leš, zamenik glavnog poslovođe BDI i dodao da doplatu treba smanjiti i zauzvrat produžiti njeno važenje.

Pored toga, BDI traži i obaranje cene struje na evropski minimum, kao i da država subvencioniše naknade operatera. Takođe traže i da se nastavi poresko rasterećenje za energente i da im se omogući da dobiju nazad deo poreza na električnu energiju koju su preduzeča platila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор