Samovozeći automobili na srpskim putevima

Po testiranju autonomnih vozila, Srbija se pridružila pionirima među evropskim državama, poput Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, gde se kompanije već uveliko bave ovakvim projektima, poručuju iz Self-driving grupe.

“Razvoj autonomnih vozila i dostavnih robota spada među najnaprednije u nauci i tehnologiji. Ponosni smo da ih pozdravimo za testiranje na ulicama Beograda, razvijenih od Self-driving grupe, lidera u razvoju autonomnih vozila, koja se izdvojila od svoje matične kompanije Yandex – izjavila je tim povodom srpska premijerka Ana Brnabić

Ona je istakla da preko procesa razvoja digitalizacije, Srbija postaje jedna od prvih evropskih zemalja koja testira rešenja autonomnog transporta, zajedno sa SAD i Izraelom i stoji na liderskoj poziciji u regionu po pitanju razvoja veštačke inteligencije.

Iz Self-driving grupe dodaju da tehnologije autonomne vožnje “postepeno prelaze iz sfere naučne fantastike u stvarnost“ i podsećaju da u nekim zemljama usluge autonomne vožnje, poput robotaksija, već funkcionišu i dostupne su svima koji su zainteresovani da ih koriste, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор