Toplotne pumpe mogu da zamene 75% gasa u Nemačkoj

Toplotne pumpe velikog kapaciteta mogle bi da zadovolje celokupnu potražnju za toplotnom energijom do 200°C u Nemačkoj, koja obuhvata grejanje i toplu vodu za objekte, ali i oko trećinu toplotne energije za industriju, za šta se trenutno troši 75% ukupne količine prirodnog gasa, piše Balkan Green Energy News.

Međutim, za realizaciju ovog projekta Nemačka bi morala bitno da ubrza instalaciju novih kapaciteta. Naime, nova studija koju je naručio Agora Energiewende, a sproveo Institut Fraunhofer, pokazuje da bi Nemačka morala da instalira čak 4 GW velikih toplotnih pumpi godišnje do 2045, s obzirom na to da trenutno poseduje samo 60 MW, dok je u razvoju još 600 MW.

Studija je pokazala da Nemačka ima toplotni potencijal u geotermalnoj energiji, jezerima i rekama, otpadnoj toploti iz industrije, otpadnim vodama, rudnicima uglja i data centrima, koji daleko prevazilazi potražnju. Pored toga, ukupna potencijalna proizvodnja toplotnih pumpi pri čijem se korišćenju ne oslobađa CO2, iznosi oko 1,5 milijardi kWh, dok je godišnja potražnja za toplotom temperature do 200°C nešto veća od 1 milijarde kWh.

Međutim, studija pokazuje da u Nemačkoj trenutno postoji svega nekoliko postrojenja koja mogu da dostignu temperaturu iznad 130°C, zbog čega upućuje na tehnološke inovacije kokje mogu poboljšati performanse u smislu postizanja viših temperatura. Drugi izazov bila bi ekonomska održivost, za koju je potrebna standardizacija i veća proizvodnja toplotnih pumpi, kako bi projekti instaliranja velikih toplotnih pumpi bili privlačniji za operatere daljinskog grejanja u poređenju sa rešenjima zasnovanim na fosilnim gorivima.

Prema rečima Simona Milera, direktora u kompaniji Agora Energiewende, velike toplotne pumpe na struju su zbog politike subvencija i dalje manje atraktivne nego kogeneraciona postrojenja na fosilna goriva. Pored toga, Nemačka do 2045. godine treba da proširi i svoju mrežu toplovoda za prosečno 800 kilometara godišnje, u odnosu na 423 kilometra iz 2020. godine, navodi se u studiji, koja poziva vladu da lokalnim samoupravama nametne obavezu planiranja kada je u pitanju grejanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор