Nemačka postavlja elektro-punjače na sve pumpe

U okviru paketa ekonomske pomoći od 130 milijardi eura, Nemačka planira da na svakoj benzijskoj pumpi u zemlji instalira punjače za električne automobile, kao i već najavljene dodatne takse za velike zagađivače i stimulacije za kupovinu električnih vozila.

Prema podacima Motor Transit Authority agencije, od ukupno 168.148 vozila koja su u maju registrovana u Nemačkoj, samo 3,3 posto je električnih, što je ipak bolje nego pre godinu dana kada je taj broj bio manji od dva posto.

Međutim, eksperti smatraju da je ovo povećanje nedovoljno, a glavni razlog vide u slaboj rasprostranjenost javnih punjača za elektromobile, koje, kako smatraju, treba postaviti na svakoj pumpi, čime će se obezbediti osnovni preduslov za bržu ekspanziju električnih vozila.

Ove mere su donete u skladu sa strateškim ciljevima Nemačke, budući da je kancelarka Angela Merkel zacrtala da se do 2030. godine na nemačkim ulicama nađe milion električnih vozila, prenosi pcpress.

Brojke ukazuju da će u trenutnoj situaciji ovaj plan biti teško ostvariti. Naime, Nemačka danas ima oko 15.000 pumpi, a da bi infrastruktura mogla da podrži milion električnih vozila, potrebno je oko 70.000 javnih električnih brzih punjača, što bi značilo da na svakoj pumpi, bilo da je mala ili velika, treba da ih je bar pet.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор