Nemačke bolnice ne mogu da pokriju troškove gasa

Bolnice u Nemačkoj trenutno se suočavaju sa dramatično većim računima za gas nakon što im isteknu važeći ugovori sa distributerima, budući da niti mogu da isključe grejanje, niti da poskupljenje preliju na pacijente, prenosi agencija DPA.

Stoga, predstavnici bolnica zahtevaju od vlade hitne mere. S tim u vezi, predsednik Nemačke asocijacije bolnica Gerald Gas je u utorak upozorio da će klinike čiji ugovori za gas ističu krajem godine od 2023. morati da plaćaju barem utrostručene račune. Za klinike sa više od 600 kreveta to bi moglo značiti povećanje troška za gas sa 800.000 na skoro 2,5 miliona eura godišnje.

– Za razliku od domaćinstava, privrede i državne administracije, pune bolnice ne mogu da štede gas obaranjem temperature ili isključivanjem radijatora u pojedinim prostorijama. Istovremeno, ne mogu ni tu veću cenu energenata, hrane i tehnike da prebace na potrošače – objasnio je Gas i apelovao na savezne i pokrajinske vlasti da pod hitno dogovore mere za inflatornu amortizaciju troškova bolnica.

Povećanje paušala koji bolnice dobijaju za svaku odrađenu intervenciju, sada ne može da raste za više od 2,32 procenta godišnje, što su nivoi zaostali iz vremena kada je stopa inflacije ostajala u tim okvirima. Međutim, Gas je upozorio da to nije sve, budući da bolnice zavise i od brojnih spoljnih usluga, na primer firmi koje peru posteljinu.

– Ukoliko one odu, bolnice će za nekoliko dana biti u velikom problemu – naglasio je Gas uz zamerku da je u ulaganju u bolničke objekte i tehniku došlo do zastoja i da su trenutna ulaganja u bolnice značajno ispod neophodnog nivoa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор