Na srpskim auto-putevima osam električnih punjača

Do sada je na srpskim auto-putevima instalirano ukupno osam punjača za električna vozila, od kojih su tri ultrabrza sa kapacitetom većim od 175 kilovata, navodi Jelena Puzović, šefica Naplate putarine u JP „Putevi Srbije“ koje je na putnim koridorima prvo postavilo ove punjače.

U ovom javnom preduzeću kažu da je tokom letnje turističke sezone besplatno punjenje privuklo dostra stranaca, tako da su električni punjači na Koridoru 10 bili veoma korišćeni. Zbog toga je sada raspisan novi poziv da se kompletna trasa koridora snabde ovakvim punjačima, pa se dogodine na ovoj putnoj žili očekuje još više elektroautomobila, piše RTS.

Procenjuje se da u Srbiji trenutno ima oko 4.000 električnih i hibridnih vozila, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine. Iako su vozila na struju već duže na tržištu i u upotrebi, smatra se da će njihova proizvodnja i korišćenje tek doživeti pravi bum.

– Do sada je instalirano osam elektropunjača, od kojih su tri ultrabrza sa kapacitetom većim od 175 kilovata. Oni se nalaze na naplatnoj stanici Beograd u smeru ka Nišu i na naplatnoj stanici Niš u smeru ka Beogradu. Ostalih pet je instalirano na naplatnim stanicama Subotica, Šid, Dimitrovgrad, Preševo, kao i na odmorištu u Boljkovcu, koje se nalazi na deonici auto-puta Beograd–Čačak kod naplatne stanice Ljig – objašnjava Puzovićeva.

U Srbiji se električni autmobili mogu dopuniti strujom i na nekim benzinskim pumpama, ali se dopuna negde plaća, a negde ne. Kako kaže Puzovićeva, ovo javno preduzeće u narednom periodu planira proširenje besplatne mreže elektropunjača, odnosno instalaciju još deset novih punjača duž puteva prvog A reda.

Praksa pokazuje da u našem okruženju, u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim zemljama, ima znatno više elektropunjača, ali se tamo dopunjena struja mora platiti ili se na benzinskoj stanici mora potrošiti određeni novac na hranu i piće. Neki proizvođači automobila postavljaju svoje punjače u servise, gde je punjenje besplatno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор