Sve više nemačkih investitora zainteresovano za Srbiju!

nemacka i srpska zastava

Prema rečima direktora Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Franka Aletera, od 2011. ili 2012. godine nemačke investicije u Srbiji su se udvostručile, a sve više nemačkih kompanija se interesuje za ulaganje u našu zemlju.

– I nakon odlaska Angele Merkel sa čela nemačke vlade ostaće dobri ekonomski odnosi naše dve zemlje. S tim u vezi, možemo da primetimo da imamo sve veći broj upita nemačkih preduzeća koja traže informacije i istražuju tržište u Srbiji, što potvrđuje i Razvojna agencija Srbije sa kojom imamo jako dobru saradnju – izjavio je Aleter za agenciju Tanjug.

On je dodao da će se tek u narednom periodu videti šta će od svega toga biti realizovano, s obzirom na to da je kompanijama potrebno bar dve godine da se donese odluka o pokretanju proizvodnje u inostranstvu.

– AHK Srbija je u maju sprovela među nemačkim preduzećima anketu koja je pokazala da bi 90% ispitanih kompanija ponovo investiralo u Srbiji, ali da kao izazov za naredni period vide obezbeđivanje stručne radne snage. Srbija je pre dve godine napravila vrlo važan korak u tom smeru, uvođenjem dualnog obrazovanja po nemačkom i austrijskom modelu – rekao je Aleter.

Direktor AHK Srbija kaže da u našoj zemlji ima oko 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 70.000 ljudi, kao i da ukupne nemačke investicije iznose 3,1 milijardu eura. On je napomenuo da je za dobre poslovne prilike potrebno da postoje stabilnost i međudržavni ugovori koji omogućavaju slobodnu trgovinu.

– Iako Merkel neće biti ubuduće na čelu nemačke vlade, postoje važni ugovori na bilateralnom nivou između naše dve zemlje, kao i u političkoj sferi, što je jako bitno nemačkim investitorima. Mi ih stalno obaveštavamo o tome i dugoročno gledano, tu se ništa neće promeniti – dodao je Aleter i istakao da je veoma važno što se Srbija pozicionirala kao pouzdan partner.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор