Dojče ban postigao sporazum sa mašinovođama

Nakon što su tri zaustavljena voza paralisala putnički i teretni saobraćaj, Nemačke železnice (Dojče ban) su konačno pristale na sporazum sa mašinovođama oko viših plata, čime su otklonjene pretnje budućim štrajkovima.

Do dogovora je došlo posle deset dana tajnih razgovora u kojima su učestvovali i guverneri dve pokrajine, koji su zbog gubitaka kompanije i kolapsa u saobraćaju došli da premoste razlike između stavova mašinovođa i menadžmenta, prenosi agencija Rojters.

Paketom sporazuma, oročenog na 32 meseca, predviđeno je povećanje plata za 3,3 posto, dogovor o penziji, kao i niz jednokratnih pomoći usled pandemije korona virusa. Šef osoblja Dojče bana, Martin Ziler, je tim povodom izjavio da su uspeli da odvežu Gordijev čvor.

S druge strane, šef Udruženja nemačkih mašinovođa Klaus Veselski je izjavio da je štrajk bio opravdan kako bi se došlo do kompromisa.

Kako bi se posvetili rešavanju problema u železnici, premijer Donje Saksonije Štefan Vil i čelnik pokrajine Šlezvig-Holštajn Danijel Ginter morali su da prekinu svoje predizborne kampanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор