Koji su po Nemcima automobili najkvalitetniji

Nemačka stručna organizacija TÜV SÜD već decenijama unazad objavljuje izveštaj sa tehničkih pregleda u kom procenjuje kvalitet vozila u odnosu na njihove nedostatke. U periodu od jula 2021. do juna 2022. TÜV je pregledao ukupno 9.583.319 vozila i dao svoj sud.

Budući da su pandemija korona virusa i inflacija učinili svoje, i vozni park u Nemačkoj postaje sve stariji, o čemu svedoči i povećana stopa kvarova. Zbog toga što starija vozila postaju sve važnija za bezbednost na putevima, stručnjaci TÜV SÜD-a su sada po prvi put analizirali i vozila starija od deset godina, podigavši granicu na jedanaest godina starosti, navodi Revija HAK.

Istraživanje je pokazalo da je u svim starosnim grupama vozila (i starijim od jedanaest godina) čak 20,2 posto automobila imalo značajne nedostatke (sistema upravljanja, kočenja, motora…), što je za 2,3 posto više nego prethodne godine. Međutim, pored starosti, stručnjaci TÜV SÜD-a kao razlog za povećanje nedostataka kod vozila vide i pad troškova njihovog održavanja, zbog ograničenja budžeta domaćinstava usled krize.

Prema aktuelnom izveštaju, ukupni pobednik je Mercedes B-klase, dok je na kraju liste Dacia Logan. Mercedes B-klase je na prvom mestu po kvalitetu, sa prosečnom stopom značajnih nedostataka od samo 2%, drugo mesto dele GLC i VW Golf Sportsvan/Plus (2,3%), dok je na četvrtom mestu Audi Q3, sa 2,4 posto nedostataka. Među malim vozilima TÜV SÜD hvali Hondu Jazz, Mazdu 2 i Suzuki Vitaru.

Što se tiče vozila starijih od jedanaest godina, niti jedan od modela Mercedes-Benz, BMW i Audi nije se našao na gornjim pozicijama na listi, što je verovatno zbog njihove upotrebe kao službenih automobila i velike kilometraže, s obzirom na to da samo E-klasa ima prosek od 176.000 pređenih kilometara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор