„Teže je konstruisati autonomno vozilo nego poslati čoveka na Mesec!“

Kompanija Argo AI, koja se bavi tehnologijom za autonomna vozila, a finansiraju je Volkswagen grupa i Ford, biće ugašena, jer proizvođači menjaju svoje strategije u ovoj oblasti.

Naime, priča o autonomnim automobilima dugo je zabavljala javnost, a nekim gradovi čak i imaju autonomne taksije, uglavnom u SAD, na širokim putevima, bez malih uličica kao u Evropi. Pored toga, profitabilnost ove tehnologije još uvek je diskutabilna, a to je najvažnije.

Stoga je Ford odlučio da ulaže u tehnologiju za pomoć vozaču (tehnologija aktivne bezbednosti), koja je kratkoročnije ostvariva, a ne u Argov cilj vožnje sa malo ljudske interakcije, saopštio je američki proizvođač, što bi značilo da ova tehnologija nije i ne može biti dugoročno profitabilna.

Folksvagen je takođe potvrdio da više neće ulagati u Argo AI, jer planira da usmeri napore u oblasti automatizovane vožnje na svoja postojeća partnerstva sa kompanijama Bosch i Horizon Robotics u Kini.

– Teže je konstruisati autonomni automobil sposoban za navigaciju u gustom urbanom okruženju nego poslati čoveka na Mesec – poručio je Dag Fild, glavni inženjer za razvoj proizvoda i tehnologiju u kompaniji Ford.

Ipak, Ford i VW će nastaviti saradnju na proizvodnji električnih i privrednih vozila u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор