Volkswagen i Microsoft zajednički ka autonomnoj mobilnosti

Nemački automobilski gigant Volkswagen udružio se sa američkom softverskom kompanijom Microsoft na razvoju sistema za autonomna vozila, dve godine nakon što je najavio da će uložiti značajna sredstva u razvoj električnih vozila, digitalizaciju i tehnologiju autonomne vožnje.

Saradnja dve kompanije će se zasnivati na korišćenju Majkrosoftovih informatičkih usluge u klaudu (cloud computing) tokom procesa razvoja Automatizovane platforme za vožnju (ADP) koja će biti korišćena u automobilima kojima nisu potrebni vozači, prenosi Energetski portal.

Inače, Folksvagen je još prošle godine počeo da razvija operativni sistem (VW.OS) za povezivanje automobila u jedinstvenu mrežu pomoću Car.Software jedinice. Međutim, tehnologija koja je potrebna za funkcionisanje autonomne vožnje zahteva obradu velikih količina podataka, zbog čega je nemačkom proizvođaču automobila neophodna pomoć Majkrosofta kako bi se, zahvaljujući sistemima veštačke inteligencije i bazama podata, autonomna vožnja učinila što bezbednijom za putnike.

Gotovo sve druge svetske automobilske kompanije takođe razvijaju svoja vozila kojima neće biti potreban vozač, a iz Folksvagena najavljuju da će već do kraja godine započeti testiranje svojih autonomnih vozila, kao i da će do 2025. godine uložiti 27 milijardi eura u razvoj digitalizacije.

Da bi autonomna vozila postala jedini učesnici u saobraćaju ključno je unapređenje sistema za prepoznavanje ostalih učesnika, ali i brza i efikasna razmena informacija između inteligentnih automobila, kako bi se mogućnost rizičnih situacija svela na nulu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор