Nemačka usvojila okvire za legalizaciju kanabisa

Nemačka vlada je usvojila pravne okvire za legalizaciju kanabisa, koji bi trebalo da obezbede dekriminalizaciju proizvodnje i korišćenja ove biljke, saopštio je na konferenciji za medije ministar zdravlja Karl Lauterbah.

On je naglasio da je ovim dokumentom napravljen prvi korak ka legalizaciji i da sada treba analizirati da li su namere održive po evropskom i međunarodnom pravu. Lauterbah je rekao da će dokument biti predat Evropskoj komisiji i da se očekuje brzi odgovor po pitanju usklađenosti, kako bi se prešlo na izradu konkretnog zakona.

Nemački ministar je podsetio da koalicioni sporazum predviđa dekriminalizaciju korišćenja kanabisa sa ciljem veće zaštite mladih i zdravlja građana, rekavši da je dosadašnji pristup bio neuspešan, jer potrošnja kanabisa stalno raste, ali i udeo psihoaktivne supstance THC, zbog čega je podsticao crno tržište i kriminal.

Inače, Nemačka, za razliku od Holandije, želi da kontroliše čitavo tržište, od uzgajanja, preko prodaje, do konzumacije. Lauterbah je naveo da je prošle godine oko četiri miliona Nemaca koristilo kanabis, a da je među mladima udeo korisnika oko 25 procenata, prenosi agencija Tanjug.

– Želimo da proizvodnju i prodaju licenciramo i regulišemo samo preko licenciranih prodajnih mesta. Iz holandskog iskustva smo naučili da ne želimo da legalizujemo kanabis bez kontrole – rekao je Lauterbah i potvrdno odgovorio na pitanje da li je nekada koristio kanabis, rekavši da je to jednom učinio, i to javno, kako bi video efekte.

Prema odluci vlade, kada se usvoji zakon kanabis i THC više neće biti pravno tretirani kao narkotik, pa kupovina i posedovanje najviše 30 grama za sopstvenu upotrebu neće biti krivično delo, nezavisno od količine THC u biljci. Kanabis će se prodavati preko licenciranih prodavnica u kojima će moći da kupuju samo punoletna lica, a biće dozvoljena i ograničena privatna proizvodnja tri biljke po punoletnoj osobi. Budući zakon će, međutim, zabraniti reklamiranje kanabisa, dok prodaja bez licence ostaje krivično delo.

Lauterbah je objasnio da se, zbog rizika od oštećenja mozga, koji kanabis može izazvati kod mladih, proverava da li će u proizvodima kanabisa za kupce starosti do 21 godine biti uvedeno ograničenje procenta THC-a. S tim u vezi, pored uobičajenog poreza, na kanabis će se plaćati i porez čija će visina zavisiti od procenta THC-a u proizvodu.

Na tržištu će biće dozvoljena prodaja kanabis proizvoda za pušenje i inhaliranje, ali i u obliku kapsula, spreja ili kapi, ali ne i u obliku keksa, slatkiša i slično. Lauterbah je poručio da bi nemački model mogao biti uzor za celu Evropu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор