Stižu električni automobili koji se pune tokom vožnje

Veliki broj vozača je sa razlogom sumnjičav prema električnim automobilima, pre svega zbog previsoke cene takvih vozila (čak i uz državne subvencije), sporog punjenja baterija i vrlo skromnog dometa u vožnji, piše Jutarnji.hr.

Međutim, današnja autoindustrija se kreće u smeru beskontaktnog punjenja baterije tokom vožnje i neograničenog dometa. Nakon što je tržištu predstavljena ZipCharge Go prenosna baterija u obliku kofera, koja automobilu može da obezbedi 64 kilometra dodatne autonomije, sada je slično rešenje predstavio i nemački Continetal.

U pitanju je potpuno automatski mehanizam za punjenje, koji se sastoji od dve komponente: jedinice u podvozju vozila i druge na podu. Za razliku od stanica za punjenje, korisnici ne moraju da brinu o rukovanju teškim, potencijalno kontaminiranim ili kišom natopljenim priključcima za punjenje.

Inovativno rešenje je predviđeno za korišćenje u domaćinstvima sa odgovarajućom snagom struje od 22 kW. Kontinental će u drugoj fazi ponuditi i rešenje za brzo punjenje na javnim površinama, u garažama, benzinskim stanicama ili fabričkim prostorima sa kapacitetom punjenja većim od 50 kW.

U procesu tranzicije autoindustrije najdalje je napredovala grupacija Stellantis (Peugeot, Fiat, Chrysler, Opel, Citroen, Dodge, Maserati, Abarth…), koja je prošle godine predstavila beskontaktno punjenje strujom tokom vožnje autoputem. Njihova električna pista „Arena del Futuro“ (Arena budućnosti), dugačka 1.050 metara, nalazi se u privatnom delu autoputa na deonici Breša-Milano, a napaja se električnom energijom snage 1 MW.

Italijanski megaprojekat ima za cilj da pokaže da je DWPT sistem (Dynamic Wireless Power Transfer) jedan od najboljih odgovora na zahteve za dekarbonizacijom i ekološkom održivošćui u saobraćaju. U tri naredne godine Stellantis će u taj projekat i razvoj softvera uložiti više od 30 milijardi eura.

Inače, Arenu del Futuro prestižni časopis Time je nedavno naveo kao jedan od 100 najvažnijih izuma u 2021. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор