Republički geodetski zavod pustio u rad eArhiv

Republički geodetski zavod (RGZ) je pustio u rad novu aplikaciju eArhiv, koja fizičkim i pravnim licima, advokatima, javnim beležnicima i drugim profesionalnim korisnicima katastra, omogućava da elektronski pristupe i izvrše uvid u dokumenta iz Digitalnog arhiva RGZ-a.

Novi servis će omogućiti javnim beležnicima i advokatima kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima, pa građani više neće bespotrebno biti upućivani na katastar, s obzirom na to da će im svi potrebni podaci biti dostupni kod notara, navodi se u saopštenju RGZ-a, a prenosi agencija Tanjug.

Usluga eArhiv će korisnicima omogućiti poručivanje skeniranih arhivskih dokumenata, bez ikakve procedure i podnošenja zahteva Katastru, kao i elektronsko plaćanje i preuzimanje dokumenata overenih sertifikovanim digitalnim pečatom. Na ovaj način i advokati će moći da efikasnije obavljaju poslove, što će doprineti očuvanju pravne sigurnosti na tržištu nepokretnosti
i eliminisanju rizika od grešaka.

U prvoj fazi implementacije novog servisa biće dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih glavnih knjiga. Zavod će u narednoj fazi proširiti svoju ponudu i omogućiti korisnicima pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uključujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata.

Servisu eArhiv, kao i svim ostalim javno dostupnim i besplatnim servisima Republičkog geodetskog zavoda, kojih je sada ukupno 28, građani mogu da pristupe preko veb sajta RGZ-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор