Nemačka firma konsultant za energetsku sanaciju VMA

Srpska ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je sa nemačkom firmom Management4health GmbH potpisala ugovor o pružanju konsultantskih usluga u procesu energetske sanacije Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu.

Vlada je saopštila da ukupna vrednost rekonstrukcije iznosi 200 miliona eura i da je podeljena u tri faze. Vrednost prve faze iznosi 55 miliona eura, od čega je 50 miliona obezbeđeno iz kredita nemačke razvojne banke KfW, a pet miliona iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Sredstva za naredne faze biće obezbeđivana sukcesivno, takođe preko KfW banke, uz potencijalno učešće EU fondova, dok bi ceo posao trebalo da bude završen za šest godina, prenosi eKapija

– VMA je jedna od najvećih zdravstvenih ustanova u Srbiji, izgrađena pre više od 40 godina, pa će realizacija ovog projekta doneti, ne samo ogromne uštede energije i smanjenje emisije štetnih gasova, već i poboljšanje kvaliteta usluga za pacijente, od kojih su više od 90% civilna lica. Analize pokazuju da je potrošnja struje na VMA jednaka potrošnji grada od 20.000 stanovnika – rekla je Đedović i istakla da postoji značajan prostor za efikasnije korišćenje energije u javnim objektima, naročito u zdravstvu.

Prema procenama, nakon prve faze rehabilitacije, potrošnju prirodnog gasa će se smanjiti do 40%, a električne energije do 30%, uz smanjenje emisije ugljen-dioksida za 24.000 tona godišnje. Prema rečima ministarke, rehabilitacijom VMA će biti ostvarena ušteda jednaka energetskoj sanaciji 150 javnih zgrada prosečne površine od 1.500 kvadrata.

– Imajući u vidu složenost tehničko-tehnoloških sistema VMA, projekat energetske efikasnosti je svakako jedan od najvećih, a za nas i najvažnijih, zbog čega će konačna realizacija biti dodeljena najboljima – poručio je načelnik VMA, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, izrazivši zadovoljstvo što realizacija ovog važnog projekta počinje pred jubilarni 180. rođendan te ustanove.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор