Novi srpski traktor uskoro u prodaji

U narednih nekoliko meseci iz Bačke Palanke će biti pušten u prodaju novi univerzalni traktor od 90 KS, namenjen malim i srednjim gazdinstvima, koji je konstruisao tim naših mašinskih inženjera, a čija je gotovo polovina komponenti domaće izrade.

– Poslednja proizvodnja traktora je u Srbiji ugašena pre petnaestak godina i više, pa je bila potrebna hrabrost zanoviti i uvezati više od 40 domaćih preduzeća i kooperanata u taj sistem. Svi u lancu proizvodnje su dodatno osposobljeni i ohrabreni da zaposle nove ljude, kako bi smanjili uvoznu zavisnost po pitanju proizvodnje, što je naš krajnji cilj – kaže Radovan Komad iz bačkopalanačke kompanije Majevica.

Kako je istakao, jedina su fabrika u Evropi koja se u trenutku nepovoljne globalne situacije odlučila da pokrene proizvodnju traktora. Na njegovom konstruisanju je, kaže, u poslednih godinu i po dana radilo desetak mladih mašinskih inženjera, koji su u Majevici dobili šansu da svoje ideje sprovedu u delo, prenosi RTS.

– Srpski poljoprivrednici će u narednih, sigurno dve, tri decenije da rade za kupovinu novih traktora, a ukoliko mi kao društvo ne budemo proizvodili traktore, onda će nam se dogoditi ono što se desilo svima koji više nisu industrijske zemlje, nećemo imati proizvodnju, već ćemo samo uvoziti i iznositi novac iz države – kaže Komad i poručuje da je proizvodnja traktora velika šansa za razvoj srpske privrede.

Aleksandar Milovanović iz Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika podseća da se naš domaći IMT traktor, iako se više ne proizvodi, i dalje koristi na njivama, više od 50 godina. On je pohvalio što će proizvodnja novog traktora angažovati više domaćih podizvođača, jer će to, smatra, unaprediti i malu i veliku privredu, i izrazio nadu da će novi traktor opravdati slavu srpske proizvodnje.

– Kupovinom ovog traktora poljoprivrednici će moći da se obezbede i sa novom mehanizacijom. To će biti jedan paket sa pet do sedam priključnih mašina, sa rokom otplate od 5 do 7 godina, a poljoprivrednici će moći to da otplaćuju gotovinom, putem kredita ili preko robne razmene. Kako im odgovara. Nadamo se da ćemo prvih deset traktora pustiti u prodaju krajem septembra – najavljuje Dajana Darlić iz Majevice, kompanije koja ima tradiciju dugu 117 godina, a poljoprivrednu mehanizaciju izvozi u više od 40 zamalja Evrope, Azije i Afrike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор