Vrednost domaćeg startap ekosistema veća od 1 mlrd. $

Srpski startap ekosistem dostigao je vrednost veću od 1 milijarde dolara, navodi se u izveštaju Startup Genoma i Globalne mreže preduzetništva o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu, koji je u četvrtak predstavljen na The Next Web konferenciji u Amsterdamu, saopštava Inicijativa Digitalna Srbija.

U izveštaju su mereni startap ekosistemi Beograda i Novog Sada, koji su od 1. jula 2020. do 31. decembra 2022. godine generisali vrednost od 1.116.736.155 dolara, što je rast od 75,41%, u odnosu na prethodni izveštajni period. Vrednost startap ekosistema izražena je kroz ekonomski uticaj izračunat kao vrednost exit-a i valuacije startapa.

U kategoriji koja meri sposobnost zapošljavanja tehnoloških talenata, startap ekosistemi Beograda i Novog Sada su se našli među 20 najboljih evropskih ekosistema. Gejming, blokčejn i medtech, biotech i healthtech, najistaknutiji su sektori po broju talenata, resursa, obimu podrške i aktivnosti startapa, a kao razloge zbog kojih bi poslovanje startapa trebalo preseliti u Beograd i Novi Sad, u izveštaju se navode baza tehnoloških talenata, poreske olakšice i međunarodna povezanost. Kako se ističe, Srbija ima više od 45.000 visoko kvalifikovanih tehnoloških profesionalaca, a ukupna vrednost exit-a od 2018. do 2022. godine iznosi 647 miliona dolara.

– Veoma smo ponosni što radimo zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Inicijativom Digitalna Srbija, kako bismo istakli njihove uspešne priče u Beogradu i Novom Sadu i podelili sa svetom vrhunske mogućnosti koje vidimo za nastavak snažnog preduzetničkog rasta u regionu. Uzbuđeni smo što su Beograd i Novi Sad deo naše globalne mreže vodećih svetskih inovatora i radujemo se daljem uspehu kroz snagu povezanosti i mogućnost da zajedno delimo ključne uvide, najbolje prakse i učenja za budućnost – poručio je Stephan Kuester, rukovodilac strategije ekosistema u Startup Genomu.

Inače, ključne teme ovogodišnjeg Startup Genome globalnog izveštaja uključuju inflaciju, regulaciju veštačke inteligencije, privlačenje talenata, globalno finansiranje VC fondova i širok spektar analiza podsektora tržišta. Izveštaj rangira 30 najboljih, 10 drugoplasiranih globalnih ekosistema i 100 najboljih ekosistema u nastajanju.

– Kroz ciljana ulaganja, strateška partnerstva i politike koje promovišu inovacije i preduzetništvo, radimo na stvaranju okruženja u kojem srpski startapi mogu da napreduju. Sa našim fokusom na građenje blokčejn ekosistema, veštačke inteligencije i drugih tehnologija u nastajanju, uvereni smo da će Srbija postati pokretačka snaga u globalnom inovacionom sektoru – izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu je kreiran u partnerstvu sa organizacijama Global Entrepreneurship Network, Dealroom i Crunchbase i pruža neprocenjiv uvid i smernice u procesu promocije napredne startap zajednice kao motora za otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор