Srbija ponovo proizvodi traktore

Kompanija Majevica iz Bačke Palanke priprema serijsku proizvodnju traktora od 90 konjskih snaga, pogodnog za sve agrotehničke mere, a namenjenog malim i srednjim gazdinstvima, javlja Agroklub.

Od prodaje fabrike IMT Srbija nema proizvodnju traktora, iako mnogi poljoprivrednici mogu da posvedoče o kvalitetu domaćih traktora koji se još uvek redovno koriste na našim njivama, a proizvedeni su 70-tih, pa i 60-tih godina prošlog veka. Novi traktori strane proizvodnje se u Srbiji nabavljaju putem nacionalnih i EU subvencija, mada ni uz finansijsku podršku nije jednostavno kupiti jednog John Deera, Fendta ili New Hollanda.

– Ima 90 konjskih snaga, Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, napred izvod za kardan, klimu, reverzer. Delove nabavljamo iz Italije, Engleske i Nemačke, a učešće domaće proizvodnje u prototipu našeg traktora je 40 posto, odnosno preko 800 komponenti. Pravili smo sve što smo mogli, zajedno sa našim kooperantima kojih je više od 20, a uvezli smo ono što smo morali. Serijska proizvodnja će nam obezbediti da više od 50 posto vrednosti traktora bude domaćeg porekla – navodi direktor Majevica servisa Radovan Komad.

Glavna prednost ovog traktora je što će imati 320 N/m, dok ostali imaju 280 N/m, imaće veću vučnu snagu i biće teži od ostalih brendova. Na sklapanju ove mašine danas radi preko 30 ljudi, a u planu je i zapošljavanje dodatnih radnika, kada počne serijska proizvodnja.

– Već ima 10 naručenih traktora, a prva serija broji 100 komada. Još uvek ne možemo da pričamo o ceni, jer serijska proizvodnja počinje za tri meseca, a tržište čelika je jako nestabilno i bukvalno cene rastu na mesečnom nivou po 15, 20 posto i nemoguće je pričati o ceni. Ipak, naša ideja je da ponudimo traktor evropskog kvaliteta, daleko jeftiniji nego bilo koji drugi evropski – kaže Komad.

On je najavio da će Majevica izaći sa programima finansiranja poljoprivrednih gazdinstva, u okviru kojih će prodavati traktor i još tri, četiri priključne mašine, uz mogućnost otplate na duži vremenski period novcem ili žitaricama. Kako kaže, njihov cilj je da gazdinstva po ubrzanom modelu obnove većinu zastarele mehanizacije i da to učine na finansijski pristupačan način.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор