Nemci uzgajaju GMO svinje za presađivanje srca

Nemački naučnici najavljuju da će ove godine početi sa kloniranjem i uzgojem genetski modifikovanih svinja čija srca će biti presađivana ljudima, objavljeno je nakon samo mesec dana od kako je u Americi pacijentu presađeno prvo takvo svinjsko srce.

U toj operaciji, tim Medicinskog univerziteta u Merilendu je smrtno bolesnom čoveku presadio svinjsko srce sa deset modifikacija. Lekari su saopštili da pacijent dobro reaguje, mada postoji opasnost od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog pritiska, prenosi cdm.me.

Prema rečima Ekharda Volfa sa Univerzitetu Ludvig-Maksimilijan (LMU) u Minhenu, cilj njegovog tima je da novu vrstu svinja, modifikovanu iz rase okland, spreme do 2025. godine za eksperimentalne transplantacije. On je objasnio da je plan da nastave sa jednostavnijim modelom sa pet genetskih modifikacija,

Inače, Volf istražuje transplantacije sa životinja na čoveka (ksenotransplantacije) već 20 godina, a njegov tim sada će koristiti tehnologiju kloniranja kako bi stvorio samo “životinje začetnice”, iz kojih će se dalje uzgajati genetski identične generacije. Prva takva generacija svinja trebalo bi da bude rođena ove godine, a njihova srca prvo će biti testirana na babunima pre nego što tim, za dve do tri godine, zatraži odobrenje za ispitivanje na ljudima.

Transplantacije srca genetski modifikovanih svinja će se koristiti za osobe kojima je dijagnostifikovano otkazivanje organa i koje nemaju druge mogućnosti za lečenje, a u Nemačkoj je na listi čekanja krajem 2021. godine bilo oko 8.500 takvih slučajeva, pokazuju podaci tamošnje fondacije za transplantaciju organa.

Volfov rad je izazvao burnu raspravu u Nemačkoj, zemlji koja ima jednu od najnižih stopa darivanja organa u Evropi i jake organizacije za prava životinja. Volfove pristalice navode da bi životinjski davaoci organa mogli pomoći u skraćivanju liste čekanja, ali protivnici tvrde da tehnologija zadire u prava životinja, da pretvara svinje u “fabrike organa”, a da majmuni korišćeni u eksperimentalnim transplantacijama umiru u agoniji.

Peticija nemačke grupe “Lekari protiv eksperimenata na životinjama”, koja zahteva zabranu istraživanja ksenotransplantacije, u februaru 2019. godine je prikupila više od 57.000 potpisa. Kristina Bertold, portparolka minhenskog ogranka udruženja za dobrobit životinja, nazvala je takvu medicinsku praksu “etički vrlo problematičnom”. Ona je poručila da kućni ljubimci, životinje sa farmi, klonirane ili prirodno rođene, ne bi trebalo da služe kao rezervni delovi za ljude, jer i one imaju iste potrebe, strahove i prava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор