Nemačka traži pojačan lov na divlje svinje

Vlade tri zemlje, Nemačke, Poljske i Češke, dogovorile su se da je potreban pojačan lov na divlje svinje kako bi se sprečilo izbijanja afričke svinjske kuge među divljim životinjama, saopštava nemačko Ministarstvo poljoprivrede.

Inače, azijske zemlje, uključujući i Kinu, zabranile su u septembru prošle godine uvoz svinjskog mesa iz Nemačke, nakon što je svinjska kuga otkrivena kod divljih svinja u istočnoj Nemačkoj. Iako zaraza nije otkrivena i kod životinja na farmama, vest je prouzrokovala pad cena svinjetine u Nemačkoj.

Agencija Rojters sada javlja da je potvrđeno 845 novih slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u blizini poljske granice, u istočnonemačkim pokrajinama Brandenburg i Saksonija, ali kao i prošle godine, ni jedan takav slučaj nije zabeležen kod domaćih životinja.

Afrička svinjska kuga je prisutna u Poljskoj još od 2014. godine, a u Češkoj se prati od njene pojave 2017. godine, pa se s pravom sumnja da divlje životinje u svom kretanju redovno prelaze nemačku granicu i dalje u toj zemlji šire zarazu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор