Specijalni avioni dovode u Nemačku 80.000 sezonskih radnika

Iako je pandemija korona virusa u punom jeku, Nemačka vlada je odobrila dolazak čak 80.000 sezonskih radnika, budući da u ovoj zemlji nema dovoljno onih sa iskustvom u vađenju špargli, a prvi specijalni avioni sa sezoncima iz Rumunije već su stigli u Nemačku.

Nemački poljoprivrednici apeluju da im je potrebno oko 300.000 ljudi za rad na njivama. Međutim, nemačka vlada je zabranila dolazak radnika iz drugih zemalja, u cilju suzbijanja širenje epidemije korona virusa. Poljoprivrednici su se ponadali da će pronaći dovoljno lokalnih radnika, a vlada je pokrenula onlajn-platformu na kojoj se ubrzo prijavilo 16.000 sezonaca koji nisu imali iskustva u vađenju špargli, te nisu bili prava pomoć.

Da bi sprečile propast plodova koje nema ko da bere, nemačke vlasti su odobrile da u aprilu i maju dopuste dolazak po 80.000 sezonaca iz istočne Evrope, a avio kompanija Eurovings se ponudila da ih preveze. Prv a tura radnika već je u četvrtak stigla u Diseldorf i Berlin iz Kluža u Rumuniji, javlja Dojče vele.

Po dolasku u Nemačku njih čeka dve sedmice karantina, kada će biti odvojeni od drugih radnika i neće smeti da napuste poljoprivredno imanje, a njihove sobe će biti samo polovično popunjene. Njima će biti zabranjene i posete, a njihovo posuđe i odeća moraće da se peru na najmanje 60 stepeni. Nemačka vlada je ovaj model nazvala „faktički karantin uz mogućnost rada“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор