Nemačke firme ponovo traže dobavljače iz našeg regiona

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež trenutno je u radnoj poseti Nemačkoj, odakle najavljuje da će, u martu u Štutgartu, a u maju u Berlinu, ponovo biti organizovane investicione konferencije nemačkih kompanija sa potencijalnim dobavljačima iz našeg regiona.

– Sa oko 3 milijarde eura ulaganja u privredu Srbije u protekle dve decenije, Nemačka je naš vodeći investicioni i spoljnotrgovinski partner i najzaslužnija za modernizaciju srpske ekonomije – poručio je Čadež iz Berlina, a prenose srpski mediji.

On je istakao da investicione konferencije, koje se organizuju za nemačke kompanije zainteresovane za ulaganja u regionu Zapadnog Balkana, Privredna komora Srbije priprema u saradnji sa partnerskim nemačkim komorama, a sa ciljem da se nemačkim privrednicima predstave konkretne mogućnosti za ulaganje i poslovanje.

Predsedniku PKS predstoje važni susreti u Berlinu i Minhenu, gde će narednih dana imati sa zainteresovanim stranama u nemačkoj politici i industriji poslovne sastanke na temu jačanja biletaralne saradnje i prioriteta kada su u pitanju regionalne integracije na Zapadnom Balkanu, navodi se na sajtu PKS.

U svojoj poruci Čadež je istakao da je Nemačka prvo izvozno tržište za srpske proizvode, kao i da je ukupna investiciona, privredno-trgovinska i politička saradnja dve zemlje na visokom nivou. On je naglasio i značaj velike nemačke podrške uvođenju modela dualnog obrazovanja u Srbiji, koji omogućava školovanje kadrova prema potrebama privrede.

– Pokrenuli smo posebnu digitalnu platformu u okviru projekta „Poveži se Srbijo“ kako bi dijasporu umrežili sa privredom u zemlji i podstakli njihove investicije i saradnju zasnovanu na obostranom ekonomskom interesu – dodao je Čadež.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор