Srpski uzgajivači kornišona za 4 godine zaradili 10 mil. €

Porodica Dukanac iz Trnavske Baluge kod Čačka već četvrtu sezonu uzgaja kornišone. Kako kažu, zadovoljni su unapred ugovorenom proizvodnjom sa Nemcima i ponovo se nadaju rodu do 8 tona sa pet ari zasada.

– Oni nam sve jave na vreme, kad se šta i čime prska, kada treba da se bere. Kad doteram uveče robu da predam, nemam problema. Naplata je za sedam dana, a pare odmah ležu na račun – objašnjava proizvođač kornišona Nebojša Dukanac.

Kornišone za nemačkog prerađivača proizvodi više stotina kooperanta iz centralne Srbije. Otkup je trenutno u toku u čačanskom, gružanskom i kraljevačkom kraju, kao i u selima rasinskog okruga.

– Kooperanti koji rade sa nama su bili jako savesni i izneli su proizvodnju koliko god ova godina bila teška. Teško je bilo sačuvati kornišon na ovim temperaturama ali, oni su ispoštovali naše preporuke i koristili isključivo preparate sa dozvoljenim aktivnim materijama – kaže Nemanja Joksić, direktor Global sistem kooperativa.

Uz ovako dobro orgazovanu proizvodnju mala poljoprivredna gazdinstva u našoj zemlji koja se bave uzgajanjem kornišona, u protekle četiri godine su ostvarila ukupan prihod od više od 10 miliona eura.

– Ovaj model proizvodnje je idealan. Kad bi se moglo uvesti i kod drugih kultura, ovo bi bilo vrhunski. Proizvođači bi radili, orijentisali bi se na ono koliko imaju radne snage, koliko imaju vode i koliko imaju zemljišta. Ne bi se bavili svaštarenjem – ističe Snežana Marković Đurović iz Službe za razvoj poljoprivrede grada Čačka.

Praksa pokazuje, a i stručnjaci se slažu da ovakav vid dobro organizovane proizvodnje predstavlja jedinu čvrstu perspektivu za mala gazdinstva da pronađu sigurno tržište, prenosi RTS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор