Nemci nastavljaju da podstiču uzgoj kornišona u Srbiji

Sve više srpskih poljoprivrednika odlučuje se za uzgajanje krastavčića kornišona, koje je postalo veoma isplativ posao zahvaljujući kooperantskim firmama iz Nemačke.

Zahvljajući ovoj poljoprivrednoj kulturi više od 400 domaćinstava u čačanskom kraju i ove godine će ostvariti siguran prihod koji se kreće i do nekoliko hiljada eura, prenosi agencija RINA.

– Ovo je prva godina u kojoj sam se odlučila za proizvodnju na površini od tri ara, gde dnevno uberemo od 100 do 180 kilograma. Sorta kibrija zahteva svakodnevnu berbu i sve što se više bere, sve više zameće. Berba je počela polovinom juna i trajaće do polovine septembra. Posao izgleda dobar, a tokom tri meseca može da se zaposli čitava porodica – kaže Danica Radović iz Mrčajevaca.

Na zahtevno evropsko tržište izvozi se samo najbolja klasa kornišona, pa ukoliko branje izostane samo jedan dan, krastavčići već prelaze u drugu klasu. Obaveza poljoprivrednika je da samo obezbede zemljište i vodu, dok sve ostalo obezbeđuju otkupljivači koji finansiraju kompletnu proizvodnju, od rasada i repro materijala, do svakodnevnih stručnih saveta.

– Imamo agronome na terenu koji obilaze kooperante, da se rod ne bi doveo u pitanje, i konkretno savetuju šta da se radi. Ove godine će biti proizvedeno oko hiljadu tona kornišona za potrebe nemačkog tržišta. Za tri meseca, domaćinstvo koje se opredelilo za ovaj vid proizvodnje može zaraditi minimalno tri hiljade eura, jer se otkupi sve što se proizvede – objašnjava direktor Global sistem kooperative Nemanja Joksić.

Ova nemačka kompanija je do sada kornišone nabavljala iz Turske, međutim veliki troškovi transporta uslovili su da se mesto otkupa preseli u Makedoniju, koja opet sama ne može da proizvede dovoljne količine. Stoga je Global sistem kooperativa organizovala proizvodnju kornišona u Srbiji i sklopila ugovore sa domaćim poljoprivrednicima.

– Grad Čačak je podržao ovu priču, a nama je cilj i da zaposlimo najosetljivije grupe ljudi. U ovom slučaju to rade porodična gazdinstva, odnosno članovi domaćinstva koji nemaju potrebe da angažuju sezonske radnike. Sa kornišonima bukvalno upošljavamo čitave porodice – kaže Snežana Marković Đurović iz Poljoprivredne stručne službe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор