Carl Kuehne traži kooperante iz Srema

Nemačka kompanija “Carl Kuehne” je trenutno u potrazi za poljoprivrednim proizvođačima iz Srema koji su zainteresovani za proizvodnju krastavaca kornišona (špalir-tip), na zemljišnoj površini od pet do deset ari.

Nemačka kompanija s tradicijom dužom od tri veka je u Sremskoj Mitrovici od aprila prošle godine otvorila svoju kancelariju, postavila hladnjače i dovezla mašine za sortiranje kornišona, prenosi novosadski “Dnevnik”.

U saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj Sremske Mitrovice, za tridesetak mitrovačkih povrtara nedavno je organizovana prezentacija modela saradnje s tom kompanijom. Kako je objasnio Kosta Đurović iz kancelarije Carl Kuehne, nemački investitor svojim kooperantima nudi edukaciju, brošuru s detaljnim uputstvima za proizvodnju kornišona, pomoć prilikom finansiranja repromaterijala, podršku agronoma, svakodnevni otkup, plaćanje na sedmičnom nivou i savete za đubrenje i preventivnu zaštitu od bolesti putem SMS službe.

– Kornišoni koje otkupljujemo su novi za ovo tržište, pa ratari nisu dovoljno upoznati s tehnologijom proizvodnje. Sremski farmeri nam se javljaju i zainteresovani su za potpisivanje ugovora s nama. Uglavnom se radi o manjim površinama od oko deset ari – kaže Đurović.

Kompanija je u prošloj godini ostvarila uspešnu saradnju s Kazneno-popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici, čiji su štićenici uzgajali kornišone, a ta će se saradnja nastaviti i ove godine.

– Namera naše kompanije je da širom Srbije imamo kooperante špalirske proizvodnje kornišona i zbog toga smo svoju ponudu proširili na mnoge lokalne samouprave. U našu hladnjaču u Sremskoj Mitrovici bi smeštali kornišone iz okoline, a ukoliko u drugim mestima pronađemo kooperante, za njih ćemo obezbediti mašine za sortiranje kornišona u tri klase, pa će proizvođači proizvode donositi tamo gde je takva mašina smeštena. Tu će ih predavati, za to će dobijati potvrdu o količini i klasi, a posle sedam dana će dobiti i novac – kaže Đurović.

Kompanija Carl Kuehne već četiri godine posluje u Bosni i Hercegovini. Njihov cilj je da se ovom proizvodnjom bave manja porodična gazdinstva na površinama od 5 do 10 ari, kako bi u krugu porodice mogli uspešno da obrađuju zasad. Sedište kompanije je u Hamburgu, a pored fabrika u Nemačkoj, fabričke pogone imaju i u Francuskoj, Turskoj i Poljskoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Postovanje. Javljam se povodom oglasa za kancelarijske poslove u Vašoj firmi. Poznavanje Nemačkog jezika na nivou B1. 7godina zivela i radila u Becu, Austrija.

Оставите одговор