Produžen konkurs za kupovinu električnih vozila

Nakon nedavne najave okončanja programa, Ministarstvo zaštite životne sredine ponovo je omogućilo građanima da konkurišu za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Na sajtu Ministarstva se navodi da je za program subvencionisanja vlada obezbedila dodatna sredstva, s obzirom na to da je prepoznala veliko interesovanja građana za ovaj vid podrške pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila. Prema rečima ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, zainteresovani građani i kompanije mogu da konkurišu, odnosno da podnesu zahtev sa urednom dokumentacijom i moći će da ostvare pravo na državnu subvenciju.

– Veliko interesovanje za kupovinu električnih i vozila na hibridni pogon govori u prilog tome da raste svest građana o značaju zaštite životne sredine. Borba protiv aerozagađenja je jedan od strateških ciljeva ministarstva koje vodim, a budući da subvencionisanje eko vozila očigledno daje dobar rezultat, opredelićemo sredstva za tu namenu i u narednoj godini. Za nas je važna svaka mera kojom možemo da smanjimo zagađenje. Nastavićemo da radimo još intenzivnije, za čistiju budućnost generacija koje dolaze – istakla je Vujovićeva.

Ministarstvo zaštite životne sredine je za subvencionisanje električnih i hibridnih vozila u ovoj godini prvobitno izdvojilo 120 miliona dinara. Prijem zahteva nedavno je prekinut, jer je prethodno predviđen budžet po zahtevima iskorišćen za kupovinu ukupno oko 370 vozila.

Inače, u zavisnosti od vrste vozila, podrška države iznosi od 250 do 5.000 eura po vozilu. Najveće interesovanje građani su do sada iskazali za kupovinu hibridnih putničkih vozila za koja je predviđena podrška od 2.500 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор