Radni vek HE Đerdap 1 produžen za još 40 godina

Uspešno završenom revitalizacijom Hidroelektrane Đerdap 1, koja je više od pet decenija ponos srpske hidroenergetike, rad ovog postrojenja će biti produžen za još 30 do 40 godina, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Na obeležavanju završetka radova na obnovi poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane, ona je istakla da je HE Đerdap 1 jedan od stubova našeg elektroenergetskog sistema, čijom su revitalizacijom obezbeđeni duži radni vek, kao i veća proizvodnja i pouzdanost rada ove hidroelektrane“, navodi se na sajtu vlade, a prenosi eKapija.

Obnova elektrane obezbedila joj je veću snagu i kapacitet od dodatnih 100 zelenih megavata, veću pouzdanost i manji obim održavanja. Prema rečima ministarke, HE Đerdap 1 daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti energetskog sistema jer u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji učestvuje sa 23%.

– U ovaj projekat je uloženo više od 180 miliona eura, glavni isporučilac opreme je ruska firma Silovije mašini, deo opreme je obnovljen u domaćim fabrikama, a radove su izveli radnici nekoliko domaćih firmi. Velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova elektroenergetskog sistema naše zemlje, kao veliki i stabilni proizvođači zelene energije. U planu je i izgradnja nove reverzibilne hidroelektrane RHE Bistrica, što je važno zbog stabilnosti snabdevanja i integracije novih elektrana koje koriste energiju sunca i vetra – istaklka je ministarka.

Prema rečima v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Dušana Živkovića, veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane već je pokazao odlične rezultate. On je naveo da je proizvodnja prešla projektovani godišnji obim od 1,5 milijardi kilovat-časova, uz dnevni rekord proizvodnje od 27.650 megavata.

Živković je poručio da Elektroprivreda Srbije nastavlja revitalizacije u hidrosektoru, preko projekta modernizacije Vlasinskih hidroelektrana, Bistrice, HE Potpeć i Đerdap 2.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор