Preko e-portala za šest meseci osnovano više od 4.000 firmi

Za šest meseci od kako je uvedena zakonska obaveza elektronskog osnivanja firmi, u Agenciji za privredne registre (APR) je preko portala za elektronsku registraciju osnovano 4.062 privrednih društava.

Unapređeni portal omogućava podnošenje registracione prijave za osnivanje svih formi privrednih društava uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata, plaćanje platnom karticom naknade za registraciju i dostavlјanje odluke registratora u formi elektronskog dokumenta, prenosi eKapija.

Ovakav način registracije skraćuje vreme pripreme dokumentacije i pojednostavlјuje postupak registracije, a podnosioci prijave ne moraju da donose dokumentaciju na šalter ili da je šalјu poštom. Smanjeni su i troškovi elektronske registracije, s obzirom na to da je iznos naknade za elektronsku registraciju niži u odnosu na visinu naknade za registraciju u papirnoj formi.

Inače, APR je uvela elektronsku registraciju privrednih subjekata još 2018. godine, kada je omogućeno elektronsko podnošenje prijave za osnivanje preduzetnika i jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću (DOO), a od 2019. godine i višečlanog DOO. Korisnicima je ostavlјena mogućnost registracije u papirnoj ili elektronskoj formi, ali se za ovaj elektronski način odlučivao mali procenat ljudi, pa je od 1. januara do 17. maja ove godine preko e-prijave osnovano svega 367 privrednih društava, dok je od uvođenja obavezne elektronske registracije 17. maja broj elektronski osnovanih irmi povećan čak jedanaest puta.

Sa porastom broja elektronskih servisa za privredu i građane i sa masovnijom primenom kvalifikovanih elektronskih sertifikata, postepeno je počeo da raste i broj elektronskih registracija. Primera radi, u 2022. godini je elektronskim putem registrovano 3.765 preduzetnika, dok je u ovoj godini, zaklјučno sa 17. novembrom, osnovano ukupno 5.615 preduzetničkih radnji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор