Robo pas sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku

Studenti i profesori Fakulteta tehničkih nauka u Čačku konstruisali su prvog u Srbiji robo psa, pre svega oslanjajući se na veštačku inteligenciju.

– Psa kog smo napravili i potkovali veštačkom inteligencijom, nazvali smo Bobi. Robota smo pravili od četiri do pet dana, bilo je zahtevno. Pas još uvek ne laje, u toku je dresura na kojoj radimo i za sada smo još uvek fokusirani samo na njegovo kretanje i na neke akrobacije koje izvodi – izjavili su za agenciju RINA studenti koji su sa svojim profesorima kreirali robota.

Prema rečima profesora Vladimira Mladenovića, u budućnosti su moguće brojne primene ovog robo psa.

– Najpre bih napomenuo da naši studenti ovde na fakultetu rade različite projekte, integrišući različite tehnologije, a ovo je jedan od interesantnih projekata na kome rade. To je integracija robotizacije i veštačke inteligencije, konkretno na ovom primeru, naši studenti trenutno razvijaju jedan algoritam gde primenjuju veštačku inteligenciju na taj način što će sve komande koje trenutno ručno sprovode preko telefona prevesti tako da mogu da se daju i preko glasa – pojasnio je Mladenović.

Kako je istakao, ovakvi roboti će imati veliku primenu u humanoidnoj robotici, posebno kod osoba sa invaliditetom, odnosno kod ljudi kojima je potrebna tuđa pomoć, da im se nešto donese, da se izvrši neku komanda, ili naredba.

– Ovi roboti će biti jedinstveni i po tome što će imati svog vlasnika. Mi ćemo i dalje nastaviti u tom pravcu, da za ljudske potrebe razvijamo konkretne projekte koji mogu da pomognu čoveku – objasnio je profesor Mladenović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор