U prvoj polovini godine 6.313 firmi više

U Srbiji je u prvih šest meseci ove godine otvoreno 6.313 privrednih subjekata više nego što ih je zatvoreno, uprkos vanrednom stanju i ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, saopštavaju iz NALED-a.

Naime, u prvoj polovini ove godine u Agenciji za privredne registre upisano je ukupno 18.124 privredna subjekta, a istovremeno ih je ugašeno 11.811. Ipak, uprkos pozitivnom saldu, virusna pandemija je uticala na smanjenje privredne aktivnosti, pa je ukupan broj novoregistrovanih firmi za skoro petinu manji u odnosu na isti period u prethodnih pet godina.

Ista je situacija i što se tiče broja brisanih firmi iz registra, kojih je za desetinu manje, što se delom može tumačiti kao rezultat antikriznih mera vlade za podršku privredi tokom i nakon vanrednog stanja, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Tanjug.

– U jeku epidemije, tokom aprila, osnovana su 864 privredna subjekta, četiri puta manje od aprilskog proseka u prethodnih pet godina. U maju je taj broj bio nešto veći, da bi u junu bilo osnovano 5.365 novih privrednih subjekata, što je rekord u proteklih pet godina – navodi direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

U prvom polugođu 2020. gotovo 25.000 preduzetnika, koji ukupno zapošljavaju oko 17.300 radnika, privremeno je obustavilo svoje poslovanje, a najviše ih je bilo u martu, čak 10.000.

– To nisu nužno izgubljena radna mesta, jer je deo preduzetnika samo privremeno obustavio rad tokom trajanja vanrednog stanja. Osim toga, od 1. marta je počela primena testa samostalnosti za preduzetnike koji plaćaju paušalni porez, pa su mnogi od njih najverovatnije prešli u radni odnos kod svojih poslodavaca – objašnjava Bojović.

Polugodišnji izveštaj NALED-a pokazuje i da je među novoosnovanim firmama 180 onih koje su pokrenuli početnici zahvaljujući programu „Startuj legalno“, a koji podrazumeva oslobađanje od poreskih obaveza u prvoj godini poslovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор