Vlada Nemačke odlučna da dovrši Severni tok 2

Tokom posete Stralsundu, svojoj izbornoj jedinici na severu zemlje, nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je vlada odlučna da dovrši izgradnju gasovoda Severni tok 2, uprkos pokušajima Amerike da zaustavi taj projekat, prenosi poslovni list Handelsblat.

Nemačka kancelarka je ovom prilikom iskazala odlučnost u pogledu izgradnje gasovoda, govoreći o sankcijama koje su SAD uvele graditeljima Severnog toka 2 koji bi u Nemačku i na šire evropsko tržište trebalo da dopremi 55 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa. Ona je rekla da Nemačka ne smatra legalnim eksteritorijalne sankcije, odnosno one koje prelaze teritoriju Sjedinjenih Država.

Za nemačku saveznu državu Meklenburg-Vorpomern, u kojoj je kancelarkina izborna jedinica, Severni tok 2 je veoma važan, jer se, na primer, cevi potrebne za izgradnju gasovoda isporučuju iz male luke Sasnic, a očekuje se da će nakon završetka gradnje ruski gas stizati u lučki grad Lubmin, piše SeeBiz, a prenosi agencija Tanjug.

Prema tvrdnjama SAD, Severni tok 2 će povećati energetsku zavisnost Evropske unije od Rusije i daće Moskvi moćnu političku polugu na evropskom kontinentu i alat za potencijalno prekidanje snabdevanja energijom. S druge strane, kritičari optužuju SAD da pokušavaju da prisile svog saveznika Nemačku na kupovinu njihovog prirodnog gasa po višoj ceni u odnosu na ruski gas.

Amerika je prošle godine započela sa uvođenjem sankcija ovom projektu, a prošlog meseca su tri američka republikanska senatora napisala pismo lučkom operateru u Sasnicu u kojem ga upozoravaju da bi mogao biti podvrgnut „razarajućim” sankcijama jer pruža podršku gradnji gasovoda, što bi moglo dovesti do ekonomske propasti luke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор