U Beogradu počinje Sajam naoružanja

Sutra u Beogradu počinje 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“, uz očekivano učešće više od 150 izlagača iz 18 zemalja. Iz Ministarstva odbrane potvrđuju da će predstaviti 26 novih sistema.

Kako je za RTS objasnio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, između dva sajma naoružanja je razvijeno i uvedeno u upotrebu oko 60 novih sistema, a na predstojećoj manifestaciji će biti prikazano njih 26, među kojima i artiljerijski sistem „perun“.

– Nebo iznad Beograda u ponedeljak preleteće novi „Erbasov“ transportni avion C-295, nabavljen za Vojsku Srbije. Na sajmu će moći da se vide novi teški protivavionski sistemi i nekoliko novih lakih protivavionskih sistema – najavio je Miloradović, a prenosi Kurir.

Na ovogodišnjem Sajmu naoružanja predstaviće se 154 izlagača iz 18 zemalja, akreditovano je 7.000 profesionalnih učesnika iz čak 74 zemlje, a najavljen je i dolazak 30 stranih visokih delegacija na nivou ministara i načelnika generalštaba.

Prema Miloradovićevoj proceni, predstojeći sajam će biti za 25 posto veći od prethodnog, koji je održan 2021. godine.

– Državno i vojno rukovodstvo i Vlada Srbije obezbedili su vrlo povoljan ambijent za razvoj odbrambenih tehnologija. Tačno na vreme, ova dešavanja u svetu, naročito rat u Ukrajini, jasno dokazuju da je to bila ispravna strategija. Neki rezultati dinamičnog razvoja odbrambenih sposobnosti naše zemlje i sposobnosti naše vojske se već pokazuju – istakao je Miloradović i dodao da se nijedan od tih složenih vojnih sistema ne može ni razviti, ni napraviti, ni isporučiti za nekoliko meseci, već da sve to traje godinama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор