Nemačka odustaje od strožih građevinskih pravila

Vlada Nemačke će obustaviti na neodređeno vreme planove za uvođenje strožih građevinskih standarda za izolaciju zgrada zbog tereta vioskih kamata i inflacije, rekao je ministar životne sredine Robert Habek, a prenosi agencija Rojters.

Saopštenje nemačke vlade stiže uoči najavljenog današnjeg sastanka „obolele“ građevinske industrije i vladinih lidera sa kancelarom Olafom Šolcom na temu velikog pada poslovanja u tom ekonomskom sektoru. Ukidanje izolacionih standarda zapravo je bio primarni zahtev građevinara, koji su za ove mere rekli da su preskupe i dodatno prigušuju depresivnu građevinsku industriju.

Niske kamate godinama su podsticale globalni bum, jačajući interesovanje za nemačku imovinu, koja se smatrala sigurnom i stabilnom kao i zemlja. Oštar porast kamata prekinuo je trku, gurnuvši niz građevinskih kompanija u nelikvidnost, budući da su cene kvadrata pale, a poslovi zamrznuti. Naime, cene nekretnina u Nemačkoj su u drugom tromesečju pale najviše od početka evidencije, što je najnoviji sumorni znak za tržište nekretnina u toj zemlji, pokazuju vladini podaci. Takođe, prošlonedeljni podaci su pokazali da je u julu izdavanje građevinskih dozvola za stanove umanjeno za 31,5 posto međugodišnje, usled pada potražnje.

Zbog porasta populacije usled masovnog doseljavanja migranata, Nemačka je zacrtala cilj da gradi 400.000 stanova godišnje, koji je sve manje ostvariv. Stoga građevinska industrija već nedeljama unazad poziva vladu da joj odredi paket pomoći. Između ostalih mera, građevinari traže ukidanje poreza na promet nekretnina i kreditni program kojim bi se zajmoprimcima pomoglo da nadoknade visoke kamate.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор