U Beogradu počeo sajam naoružanja i vojne opreme

Na Beogradskom sajmu danas je počeo jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, a trajaće do 14. oktobra.

Najveći regionalni sajamski događaj u oblasti odbrambenih tehnologija i trendova predstaviće domaćoj i svetskoj javnosti jedinstvenu prezentaciju dostignuća Republike Srbije na polju istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme. Na ovom sajmu će se predstaviti kompanije u sastavu grupacije Odbrambene industrije Srbije, prventveno Jugoimport SDPR, ali i brojni drugi domaći i svetski proizvođači.

U halama 1 i 4, kao i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, izloženo je više od 70 krupnih sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvojnog programa Vojno-tehničkog instituta (VTI), kao i artiljerijsko-raketni i PVO sistemi, modernizovana borbena i nova oklopna vozila, vazduhoplovi, bespilotne letelice i kopnene platforme, protivoklopni i sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila i razne vrste vođenih i nevođenih raketa. Kao posebna sajamska iznenađenja, najavljene su brojne premijere „oružja budućnosti“.

Jugoimport-SDPR će, kao suorganizator sajma, predstaviti oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a u okviru tri poslovne misije, tj. kao nosilac razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema i municije, kao integrator srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu i kao kompanija koja se bavi opremanjem Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sredstvima iz domaće proizvodnje i uvoza, navode iz Beogradskog sajma.

Na događaju će biti prikazani i proizvodi zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su Borbeni složeni sistemi iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika Belom u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančevačka Utva, kao i Kovački centar i nova Kapislana u Valjevu. U sastavu ove grupacije, pored tehnoloških preduzeća, nalazi se i Srpska banka, kao finansijski i strateški partner Jugoimporta.

U skladu sa rastućom vojnotehničkom i vojno-ekonomskom saradnjom sa partnerskim zemljama, na sajmu će se okupiti značajan broj renomiranih inostranih proizvođača naoružanja i vojne opreme. Takođe, tokom manigestacije će biti organizovani i stručni forumi i panel diskusije sa vojnim ekspertima iz zemlje i inostranstva, sa ciljem razmene ideje i iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Sajam će u potpunosti biti usklađen sa merama i preporukama Kriznog štaba za suprotstavljanje širenju epidemije koronavirusa. Prva tri dana manifestacija će biti zatvorena za širu publiku, a samo četvrtog dana, u četvrtak 14. oktobra, biće otvorena za posetioce. Svima koji bi želeli da posete ovaj sajam biće potreban dokaz o vakcinaciji sa najmanje dve doze vakcine, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili dokument gde se vidi da je nosilac preležao Kovid-19, s tim da od prvog testiranja nije prošlo manje od 14 dana, ali ni više od šest meseci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор