Bruto devizne rezerve NBS 16,8 milijardi eura

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju septembra dostigle rekordan nivo od 16,8 milijardi eura, što je za preko 1,2 milijarde više nego na kraju avgusta, saopštava centralna banka.

Neto devizne rezerve (rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju septembra 14,24 milijarde eura i u odnosu na kraj avgusta su veće za 1,06 milijardi. Ovim nivoom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 149 procenata i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti.

Porast bruto deviznih rezervi je prvenstveno rezultat priliva po osnovu dve emisije euroobveznica u ukupnom iznosu od 1,70 milijardi eura. Na međunarodnom finansijskom tržištuSrbija je po prvi put emitovala i „zelenu“ euroobveznicu u nominalnom iznosu od 1 milijarde eura, sa rokom od sedam godina, po najnižoj ikada kuponskoj stopi od 1% posto i stopi prinosa od 1,26%. Istovremeno je emitovana i 15-godišnja konvencionalna euroobveznica u nominalnom iznosu od 750 miliona eura sa najdužim do sada rokom dospeća, prenosi agencija Tanjug.

Pored prodaje evroobveznica, neto prilivi su tokom septembra ostvareni i po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, sa efektom od 165 miliona eura, kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 199,6 miliona eura neto. Ovi prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju 865,5 miliona eura odliva po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti, od čega je 619,8 miliona iskorišćeno za otplatu preostalog dela dolarske euroobveznice emitovane 2011. godine, ali i za odlive po drugim osnovima, u ukupnoj vrednosti od 16,1 milion eura.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan efekat tržišnih faktora, u neto iznosu od 26,4 miliona eura. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru je iznosio 577,7 miliona eura i bio je za 26,6 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U periodu januar-septembar ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,70 milijardi eura.

U septembru je, kao i od početka godine, vrednost dinara prema euru ostala gotovo nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto kupila 135 miliona eura. Radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu NBS je od početka godine neto kupila 1,1 milijardu eura, dodaje se u saopštenju NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор