Devizne rezerve Srbije povećane na 13,37 mlrd. eura

Bruto devizne rezerve Srbije u prošloj godini su uvećane za 2,1 milijardu eura i na kraju decembra su iznosile 13,37 milijardi eura, saopštava Narodna banka Srbije (NBS).

Ovim nivoom deviznih rezervi obezbeđena je pokrivenost novčane mase M1 od 174 procenta i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više u odnosu na standard kojim se utvrđuje nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, dodaje se u saopštenju.

Neto devizne rezerve Srbije, odnosno iznos umanjen za obavezne devizne rezerve banaka i rezerve po drugim osnovama, dostigle su na kraju decembra 11,44 milijade eura, što je za 2,6 milijardi više u odnosu na kraj 2018. godine.

Nivo bruto i neto deviznih rezervi NBS na kraju decembra 2019. dostigle su najviši nivo od 2000. godine, od kada se podaci prate na ovaj način. Za aktuelno povećanje bruto rezervi rezultat je aktivnosti NBS koja je na domaćem tržištu kupila 2,7 milijardi eura. U centralnoj banci navode da je rast rezervi ostvaren u ambijentu snažnog deviznog razduživanja države po osnovu kredita i hartija od vrednosti, u neto iznosu od 0,8 milijardi eura.

Vrednost dinara je u decembru bila gotovo nepromenjena u odnosu na euro, a srpska valuta je u prošloj godini zabeležila nominalnu aprecijaciju od 0,5 posto u odnosu na euro. Na međubankarskom deviznom tržištu NBS je u decembru kupila 370 miliona eura, a prodala 15 miliona, dok je tokom cele 2019. kupila 3,1 milijardu, a prodala 405 miliona eura, navode u NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор