Devizne rezerve Srbije 13,4 milijardi eura

Bruto devizne rezerve Srbije iznosile su na kraju avgusta 13,4 milijarde eura, dok su neto devizne rezerve, koje su u odnosu na bruto rezerve umanjene za obavezne rezerve i druga sredstva banaka, bile su na kraju avgusta na nivou od 11,1 milijarde eura, saopštava NBS.

Kako se precizira iz centralne banke, bruto devizne rezerve su za 0,3 milijarde eura više u odnosu na isti mesec prošle godine i njima se može obezbediti pokrivenost novčane mase M1 od 141 posto i šest meseci uvoza roba i usluga, što je dvostruko više od standardnog nivoa pokrivenosti.

Bruto devizne rezerve su na kraju avgusta bile za 151,8 miliona eura niže nego na kraju jula, što je uglavnom rezultat deviznih obaveza države od 97,5 miliona eura i tržišnih aktivnosti NBS kojima se održava finansijska stabilnost i ublažavaju efekti korona-krize na domaću ekonomiju.

Neto prilivi deviza u avgustu, od 114,6 miliona eura, ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima, a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat od 4,1 miliona eura.

Iz Narodne banke dodaju da je obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio u avgustu 458,3 miliona eura, kao i da je bio za 58,3 miliona eura nego u julu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,4 milijarde eura.

Na međubankarskom deviznom tržištu NBS je u avgustu prodala 160 miliona eura, a od početka godine je prodala 1,51 milijardu eura, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled korona-krize.

Od početka godine vrednost dinara je ostala gotovo nepromenjena u odnosu na euro.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор