Devizne rezerve Srbije u avgustu 15,6 mlrd. eura

Narodna banka Srbije (NBS) izveštava da su državne bruto devizne rezerve na kraju avgusta dostigle nivo od 15.585,4 miliona eura, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 142 procenta i šest i po meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standardnog nivoa.

Neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta su iznosile 13.184,7 miliona eura, što pokazuje da su i bruto i neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine, odnosno od kada se devizne rezerve mere prema važećoj metodologiji.

Preciznije, bruto devizne rezerve su na kraju avgusta bile za 1.005,1 miliona eura više nego na kraju prethodnog meseca, a to je prvenstveno rezultat priliva po osnovu nove opšte alokacije specijalnih prava vučenja (SPV) od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zemljama članicama, od čega je Republici Srbiji pripalo 627,6 miliona SPV, što je na poslednji dan u avgustu iznosilo 759,4 miliona eura, navode u NBS.

Na povećanje deviznih rezervi uticali su i prilivi po osnovu kupovine deviza od strane NBS u neto iznosu od 255 miliona eura, kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno 56,7 miliona eura). Pozitivan uticaj imali su i neto tržišni efekti u iznosu od 8,5 miliona eura. Tako su prilivi višestruko nadmašili odlive po osnovu kreditnog razduženja države (43,2 miliona eura) i drugim osnovama (ukupno 31,3 miliona).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu je dostigao 551,1 milion eura i bio je za 123,1 miliona veći u odnosu na prethodni mesec. U međubankarskoj trgovini tokom prvih osam meseci ove godine realizovano je ukupno 4.124,8 miliona eura, saopštavaju iz NBS.

U avgustu je, kao i od početka godine, vrednost dinara prema euru ostala gotovo nepromenjena. Na međubankarskom deviznom tržištu NBS je u avgustu kupila 265 miliona eura, dok je od početka godine kupila ukupno neto 965 miliona eura, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор