JPMorgan kupuje udeo u VW jedinici za platni promet

Američka investiciona banka „JPMorgan“ najavljuje da planira da kupi većinski udeo od blizu 75 posto u Folksvagenovoj jedinici za platni promet, čime će proširiti svoje kapacitete za digitalna plaćanja i prvi put ući u automobilsku industriju.

Američki bankarski gigant navodi kako dve kompanije planiraju da razviju ovu VW-ovu platformu i za tržišta van automobilskog sektora. Finansijski uslovi ugovora za sada nisu objavljeni, a očekuje se da će transakcija biti završena u prvoj polovini sledeće godine, prenosi CNBC.

Nemački Volkswagen već neko vreme trudi da uđe u industriju digitalnih plaćanja, te je još 2017. godine u Luksemburgi osnovao platnu firmu koja, pored ostalog, klijentima omogućava da kupuju i iznajmljuju automobile, plate parking karte, izvrše uplatu za punjenje električnih vozila i slično.

Najava američke banke nije pomogla akcijama VW-a na Frankfurtskoj berzi, koje su juče skliznule za više od 2 procenta usled opšteg trenda pada deonica na evropskim tržištima.

Inače, ovo je najnovija u nizu akvizicija i investicija JP Morgana u ovoj godini, nakon dogovora iz juna o preuzimanju britanske onlajn firme za upravljanje bogatstvom Nutmeg i kupovine platforme OpenInvest iz San Franciska, koja je fokusirana na etička ulaganja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор