Završena izgradnja gasovoda Severni tok 2

Ruski energetski gigant Gazprom je u potpunosti završio sa izgradnjom gasovoda Severni tok 2, saopštio je predsednik Upravnog odbora kompanije Aleksej Miler, a prenosi agencija TAŠ.

Prethodno je objavljeno da je operater projekta završio postavljanje i poslednje cevi novog gasovoda, kao i da u kompaniji očekuju da će postrojenje započeti rad do kraja ove godine. Prema navodima kompanije, u ovoj godini bi se novim gasovodom moglo isporučiti 5,6 milijardi kubnih metara gasa.

Pozivajući se na izvore iz kompanije, agencija Blumberg je objavila kako Gazprom planira da snabdevanje gasom započne preko jednog od dva kraka Severnog toka 2 već od 1. oktobra, a kroz drugi krak do 1. decembra.

Dva kraka Severnog toka 2 ukupnog su kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a protežu se od ruske obale preko dna Baltičkog mora do Nemačke. Izgradnja gasovoda bila je obustavljena u decembru 2019. godine, nakon pretnji sankcijama od strane SAD, zbog čega je kompanija Swiss Olsis odustala od radova, ali je izgradnja nastavljena u decembru 2020. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор