Severni tok 2 gotov za nekoliko nedelja

Izgradnja gasovoda Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, trebalo bi da bude završena već za nekoliko nedelja, saopštava operator gasovoda.

– Do sada je završeno 98 posto gasovoda i očekujemo da će građevinski radovi biti završeni do kraja avgusta. Dva posto, koliko još nedostaje, tiču se druge od dve linije, budući da je prva završena – objasnio je šef Severnog toka 2 Matijas Varnig za nemački list Handelsblatt, istakavši da je cilj da gasovod proradi u ovoj godini.

Severni tok 2 je dug oko 1.200 kilometara, proteže se po dnu Baltičkog mora, a kapacitet mu je 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Novi gasovod zaobilazi Ukrajinu koja je dobro zarađivala od tranzita i dugo bila glavno čvorište za ruski gas na putu prema zapadnoj Evropi.

Prema Varnigovim rečima, nema sumnje da će Ukrajina, kao tranzitna zemlja za ruski gas, nakon 2024. godine i dalje biti integralni deo transporta gasa iz Rusije u Evropu. Naime, te godine ističe aktuelni sporazum o tranzitu između Rusije i Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države strahuju da će gasovod Severni tok 2 učiniti Evropu previše zavisnom od ruskog gasa, dok zagovornici projekta tvrde da SAD samo traži mogućnost da svoj gas proda u Evropi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор