Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU

U subotu je na snagu stupio sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije EAEU, čime je za gotovo 99 posto robe srpskog porekla otvoreno tržište od 180 miliona ljudi, javlja agencija Tanjug.

Sa članicama Unije, Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgistanom, Srbija je potpisala sporazum u Moskvi 25. oktobra 2019. godine.Novim sporazumom, koji je sada proširen na još dve države – Jermeniju i Kirgistan, zadržan je visok stepen slobodne trgovine koji se, prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, primenjivao uz dodatnu liberalizaciju za izvoz proizvoda u EAEU.

Jedna od značajnih novina novog sporazuma je da za odobravanje režima slobodne trgovine više ne postoji uslov takozvane direktne kupoprodaje, što praktično znači da se roba može kupovati i prodavati i na osnovu kupoprodajnih ugovora sa trećim licima, odnosno posrednicima, a što je prema prethodnim sporazumima bilo moguće samo ukoliko se roba uvozila ili izvozila na osnovu ugovora između rezidenata države jedne ili druge strane.

Primera radi, u Srbiji se može primeniti preferencijalni tarifni režim za robu preferencijalnog porekla Ruske Federacije, za koju se, uz dokaz o poreklu i dokaze o ispunjenosti uslova direktnog transporta, u Srbiji podnosi i faktura iz treće zemlje, naprimer Evropske unije.

Kako Uprava carina Srbije podseća, ciljevi ovog sporazuma podrazumevaju proširenje i unapređenje međusobnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, radi ubrzanja ekonomskog razvoja strana potpisnica i postizanja njihove proizvodne i finansijske stabilnosti, što, između, ostalog podrazumijeva predvidivost i transparentnost trgovinskih transakcija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор