Srpske termoelektrane zagađuju više od 221 postrojenja u EU

Kako se navodi u novom izveštaju CEE Bankwatch-a i Centara za istraživanje energetike i čistog vazduh (CREA), u 2020. godini u regionu Zapadnog Balkana srpske termoelektrane obuhvaćene NERP-om su imale najveće emisije sumpor-dioksida (SO2), čak 333.602 tone.

U dokumentu sačinjenom u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju i Centrom za životnu sredinu se navodi kako je izostao očekivani uticaj smanjene ekonomske aktivnosti na smanjenje zagađenja sumpor-dioksidom. Zakonska limiti zagađenja iz termoelektrana na ugalj su tokom protekle godine višestruko prekoračeni širom našeg regiona, prenosi agencija Tanjug.

Termoelektrane u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, koje su obuhvaćene NERP-om, emitovale su ukupno oko 6,4 puta više SO2. Takođe, zagađenje iz termoelektrana na ugalj u Srbiji premašilo je ukupne emisije SO2 iz svih 221 postrojenja na ugalj u celoj Evropskoj uniji. U odnosu na EU to zagađenje je na području regiona Zapadnog Balkana bilo veće za 2,5 puta u 2020. godini.

Posle Srbije, najveći bakanski zagađivač bila je Bosna i Hercegovina sa 220.411 tona, a termoelektrana koja je apsolutni regionalni rekorder u prekoračenju limita bila je Ugljevik u BiH, sa 107.402 tone SO2, čime je premašila zbir svih regionalnih nacionalnih ograničenja. TE Ugljevik u BiH i Kostolac B1 i B2 u Srbiji emitovale su gotovo 12 puta više zagađenja od dozvoljenih vrednosti, uprkos tome što su imale instaliranu opremu za odsumporavanje.

Udeo uvoza električne energije u Evropsku uniju iz zemalja Zapadnog Balkana iznosi samo 0,3% ukupne potrošnje Unije, dok emisije SO2 povezane sa tim uvozom iznose 50% ukupne emisije iz svih postrojenja u EU, iz čega se može zaključiti da proizvodnja struje na Zapadnom Balkanu sadrži oko 300 puta više SO2 nego u Uniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор